Is Dating for Geeks gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Lees het interview met Kenny Rubenis!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kenny Rubenis (1984) werkte jarenlang als de vaste assistent van “Fokke & Sukke” tekenaar Jean-Marc van Tol maar vanaf 2014 tekent hij dagelijks de ongekend populaire serie “Dating for Geeks” en bijna iedere editie van Heroes Dutch Comic Con kun je Kenny ontmoeten in de stand van Eppo Stripblad. 

Nieuwsgierig of Kenny zelf  wel eens situaties meegemaakt heeft zoals in zijn strips Dating for Geeks en wie vroeger zijn inspiratoren waren? Lees dit en meer in het interview met Kenny Rubenis.

Waar kunnen onze bezoekers jouw vinden tijdens het event?
Op Heroes Dutch Comic Con kun je mij vooral vinden in de stand Eppo Stripblad, wat ook mijn uitgever is. En daar zitten nog een heleboel andere leuke tekenaars, waaronder Romano Molenaar van Storm, en Aimee de Jongh, die Snippers tekende voor Metro en nu succes heeft met haar Graphic Novels “De Terugkeer van de Wespendief”, “Bloesems in de Herfst” en “Taxi!”, die allemaal genomineerd zijn (geweest) voor beste strip van het jaar. 

Wat ga jij allemaal doen op HDCC?
Vooral heel veel tekenen! Duw een stripalbum onder mijn neus, en ik maak er een leuk persoonlijk tekeningetje voor je in. In de Cozy Corner kun je mij vinden tijdens een Q&A over de succesvolle crowdfundingactie van Dating for Geeks.we

Hoe ben je op het idee van Dating for Geeks gekomen
Ik ben een enorme nerd, maar hou ook van romantische komedies. Het schrijft zichzelf 🙂

Zijn sommige scene’s gebaseerd op waargebeurde situaties? 
Een aantal, maar het grootste deel is en blijft gewoon verzonnen. Gelukkig maar, anders zou het wel heel sneu met me gesteld zijn! Maar vaak vinden kleine dingetjes uit mijn eigen leven, of dat van mijn vrienden wel een plekje in de strips. Alleen worden ze dan zo aangepast en overdreven, dat het weinig meer met het waargebeurde te maken heeft.

Heb jij zelf wel eens zoiets meegemaakt (en wil je dit goede verhaal met ons delen)?
Het beste voorbeeld is een reeksje strips uit het derde album, waarin blijkt dat op het forum van het blad Viva een topic was wat min of meer over mij ging. Ik ben niet een van de kleinste mensen, om op een lieve manier te zeggen dat ik DIK ben, en dat topic werd gestart door een vrouw die op de wat forsere man viel. De tweede reactie op haar post was van iemand die mij aan haar aanraadde. Heel vreemd om dat thuis op de bank te lezen, ineens. 

Kun je ons vast iets vertellen over deze crowdfunding campagne?
De crowdfunding campagne ben ik begonnen nadat ik geheel onverwacht door Dagblad Metro de deur gewezen werd, na ruim 5 jaar getekend te hebben. Ik was echter voor mijn eigen gevoel nog lang niet klaar met de avonturen van mijn karakters, dus wilde daar graag mee door. Gelukkig hebben mijn lezers me gigantisch goed geholpen om verder te kunnen gaan: Binnen no time was er voldoende geld opgehaald om sowieso nog 2 jaar probleemloos door te tekenen aan Dating for Geeks. 

 Wat kunnen we de bezoekers al vertellen om hen nieuwsgierig maken naar het hele verhaal van Dating for Geeks? 
De verhaallijn van Dating for Geeks loopt gewoon door, wel heb ik een aantal ideeën voor grote plottwists van het verhaal, maar daar kan ik nu nog niet echt iets over vertellen zonder dingen te spoilen. Maar naast de reguliere strips ben ik ook druk bezig met het schrijven en tekenen van Dating for Geeks: SideQuest, een groots Dungeons & Dragons avontuur wat de DFG-karakters gaan beleven. Deze zal in eerste instantie exclusief voor donateurs te lezen zal zijn. 

Wat is jouw favoriete stripfiguur? 
Van een ander? Ik ben groot fan van Bryan Lee O’Malley’s stripreeks “Scott Pilgrim”, dus Scott staat ook hoog op mijn lijstje. Sowieso heeft die serie een overload aan leuke karakters. 

Van mezelf? Jasper. Hij is toch een beetje het hoofdfiguur van de reeks, ondanks dat iedereen min of meer een even grote rol heeft. 

Als je een nieuwe superheld zou mogen bedenken, hoe zou deze er dan uitzien en wat zou zijn/haar superkracht zijn (en waarom)? 
Ik ben eerlijk gezegd niet zo heel erg van de superhelden! Ik vind gewone mensen vaak veel interessanter. Maar de superkracht die “mijn” superheld zou krijgen, zou zonder twijfel shapeshifting zijn. Ik vind dat zelf ook de meest handige kracht. Zeker als het niet beperkt zou worden tot enkel andere mensen. Jezelf kunnen veranderen in dieren of objecten is natuurlijk OOK heel tof. 

De komende show is HDCC’s 10de editie. We kijken daarbij graag terug op de highlights van die 10 edities. Heb jij ook een mooie herinnering aan een specifieke editie van Heroes Dutch Comic Con? Kan je daar iets meer over vertellen?
De eerste editie van HDCC blijft voor mij een geweldige herinnering, omdat het voor mij écht het moment was dat ik merkte dan veel mensen mijn strip lazen en leuk vonden. En ook voor mijn striptekenende collega’s was dat een openbaring, toen ze zagen hoe drúk ik het toen had. Daarnaast was dat ook de editie met een DeLorean uit Back to the Future op de beursvloer, en als die hard BTTF fan, is dat altijd een pluspunt!

Wie waren vroeger en/of zijn nu jouw inspiratoren? (en waarom)
Vroeger werd ik door zoveel dingen geïnspireerd! Nederlandse strips en tekenaars, zoals Hanco Kolk, Peter de Wit en Marc van der Holst, maar ook tekenfilmseries als Dexter’s Lab, Cow & Chicken en Johnny Bravo. Tegenwoordig word ik vooral geïnspireerd door Amerikaanse en Engelse webcomic en graphic novel tekenaars, als Danielle Corsetto, Bryan Lee O’Malley, Luke Pearson en Craig Thompson. Daar speelt het verhalende meer een rol, dan de korte grap. Dat is ook een beetje de kant die ik op wil, met projecten náást Dating for Geeks.

JE MOET KIEZEN! Vanaf nu een jaar lang elke dag zelf op geek-date of vanaf nu een jaar lang alleen nog Hello Kitty strips maken? 
Dan zal ik elke dag moeten gaan daten! Niet dat ik iets tegen Hello Kitty strips heb, maar ik denk dat mijn publiek, wat net twee jaar aan strips gefinancierd heeft het me in dank zou afnemen als ik ineens geen Dating for Geeks meer zou tekenen. En ik ga er vanuit dat die dagelijkse dates een hoop inspiratie zouden opleveren. Vooral inspiratie. Ik ben bang dat zelfs met een jaar daten er geen relatie uit zou komen.

Ontdek meer

De 5 beste superhelden games

Heroes Dutch Comic Con is geen Comic Con zonder superhelden. Maar games maken ook een groot deel uit van HDCC. Wat als je deze twee dingen met elkaar combineert? Dan krijg je supergave superhero games. In dit artikel hebben wij de 5 beste games gebasseerd op comics of films onder elkaar gezet in willekeurige volgorde.