Bezoekers in de spotlight: Eugene van Houtum

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eugene van Houtum is een vaste bezoeker en cosplayer bij HDCC. Hij heeft in 2019 de diagnose MS gekregen. Een diagnose die natuurlijk heeft ingeslagen als een bom. Ondanks deze diagnose blijft zijn passie voor het maken en het dragen van cosplay bestaan. Wij zijn met hem gaan praten om meer te weten te komen over hemzelf, MS en zijn band met HDCC en cosplay.

Eugene is al sinds 2015 een gepassioneerd cosplayer. Zijn passie en liefde voor het cosplayen begon toen een cosplayende vriend vroeg of ze samen als Jack Sparrow en Kapitein Teague van ‘Pirates of the Caribbean’ konden gaan. Na deze editie waarin hij veel nieuwe cosplayers en vrienden heeft ontmoet, was hij omvergeslagen door de cosplay wereld. Hierdoor wist hij zeker dat hij een deel hier van uit wilde maken. Hij heeft een voorkeur voor de Disney slechteriken, omdat hij een grote passie heeft voor het compleet in de huid kruipen van de karakters en hij bij karakters zoals Jafar van Alladin en kapitein haak van Peter Pan volledig zijn passie kwijt kon.

Een aspect wat Eugene dan ook heel leuk vindt aan cosplay is het ontmoeten van nieuwe mensen. Hij heeft bijvoorbeeld The Dutch Pirate Crew opgericht: ‘’ Ik vind het hartstikke leuk om met een hele groep Piraten cosplayers over het evenement te lopen.’’ Het maken van zoveel mogelijk verschillende herinneringen is dan ook een groot doel op het evenement. Hij gaf dan ook het voorbeeld dat hij eens in zijn eentje naar HDCC was gegaan, maar binnen een half uur een ontzettend leuke groep mensen had ontmoet en daarna geen seconde meer alleen is geweest.
Desalniettemin, nam deze passie voor cosplay een vervelende wending toen Eugene in 2018 moeite kreeg met het lopen en hij snel moe werd. Na acht maanden vol onzekerheid en onderzoeken is hij gediagnostiseerd met de ziekte MS. Deze ziekte heeft vele vormen waarbij Eugene een vorm heeft waarbij het progressief steeds lastiger wordt om te bewegen en energiek te zijn.

Door zijn steeds verslechterde toestand werd de ‘normale’ manier van het bezoeken van het evenement steeds lastiger. Voor zijn diagnose kwam hij een geheel weekend en zat het weekend vol met herinneringen opbouwen en foto’s maken van zijn cosplay. Na de diagnose werd dit steeds lastiger. Het shooten werd zwaarder en daar moesten vaak pauzes voor ingelast worden. Verder had hij ook besloten in een rolstoel naar het evenement te gaan om nog steeds een gehele dag op de conventie te kunnen zijn.

Tot overmaat van ramp kan Eugene sinds juli compleet niet meer uit zijn rolstoel komen. Hij vertelde zeker wel door te blijven gaan met het maken van foto’s en het cosplayen. ‘’Dit moeten dan maar een zittende shoots worden’’ gaf hij zelf al aan. Verder zat hij zelf ook bom vol met verdere ideeën die hij op de volgende conventie graag wil proberen met het maken van foto’s. Hij zegt dan ook ‘’ Ik probeer overal het beste van te maken en zolang je alles nog kunt ook al is het nu in een rolstoel moet je ook alles blijven doen.’’ Hij ging verder over dat je het beste één leuke middag op HDCC omringd kan zijn door vrienden dan thuis te zitten en in een hoekje huilen over wat je niet kunt.

Hij vertelde dan ook dat deze positieve manier van denken is hoe hij in elkaar zit. Hij zegt dat die karaktereigenschap uiteindelijk ook zijn redding is geweest: ‘’ Ik wil graag meepakken wat ik nog kan.’’ Hij geeft dan ook aan als je een leuke dag hebt gehad in cosplay op de conventie dan kan niemand dat ooit meer van je afpakken.

Eugene heeft ook een Gofundme opgericht voor zijn behandeling van MS. Dit geld zal gaan naar het kunnen zijn toekomstige behandelingen. Voor meer informatie hierover kan je naar zijn Instagram gaan: @cosplay_gene. Hier kan je de link vinden en de verdere informatie over zijn leven cosplay, en MS

Ontdek meer

Belangrijke update; David Tennant

Hierbij een belangrijke update rondom onze Special Guest; David Tennant. Helaas hebben wij zojuist het bericht ontvangen dat David wegens filmverplichtingen geen bezoek kan brengen aan Heroes Dutch Comic Con. Wij begrijpen dat dit een grote teleurstelling is en dat jij als fan heel erg naar dit moment hebt uitgekeken.